Addes surdegsbröd

Adde har blivit en riktig expert på att baka bröd. Han är ju husets expert på Lussebullar och kanelbullar sen länge men nu har han även börjat baka bröd. Och till kräftskivan bakade han för första gången ett surdegsbröd och ett lantbröd. Och nu till min födelsedag så bad jag honom att baka ett surdegsbröd igen – och självklart, snäll som han är, så gjorde han det =)

Vår surdegsgrund, som ännu inget namn, gjorde vi efter ett recept på Cookies & Dreams. Ett otroligt enkelt recept och vi bytte helt enkelt ut rågmjölet mot vetemjöl och körde på. Det gick jättebra och grunden blev kanonbra.

Sen var det bara att sätta igång med att baka. Adde använder sig av receptet nedan som vi hittade någonstans… tyvärr kommer jag inte ihåg var… Men så enkelt recept och så gott det blev.

Addes surdegsbröd

2 dl vetesurdeg
1 dl ljummet vatten
20 g jäst
1 tsk salt
½ dl vit sirap
4-5 dl vetemjöl

Mät upp 2 dl surdeg i en bunke. Rör i det ljumna vattnet och smula i lite jäst (ca 20 g). Tillsätt salt och sirap och arbeta in mjölet. Jäs i en timme under duk, knåda därefter degen på mjölat bord och baka ut till ett avlångt bröd. Jäs på plåt under duk i cirka 45 minuter. Strö försiktigt lite mjöl över brödet. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.

Till vänster Addes surdegsbröd och till höger Addes lantbröd.

Till vänster Addes surdegsbröd och till höger Addes lantbröd.

Advertisements

Leave your comments here...Thanks <3

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s